Wrzucam to do rosołu zamiast zwykłego makaronu. Zupa jest bardziej sycąca i aromatyczna

Dodano:
Rosół z tortellini Źródło: Shutterstock / Ricantimages
Makaron to typowy dodatek do rosołu. Ostatnio do zupy wrzuciłam jednak coś innego. Rodzina się tym daniem zachwyciła, a wystarczyło za cały obiad. Musisz spróbować.

Ten rosół od razu skradł serca mojej rodziny. Zamiast tradycyjnego makaronu krajanka do rozgrzewającej zupy wrzuciłam ostatnio włoskie pierożki tortellini. Zamknęłam w nich soczysty farsz mięsny z dodatkiem parmezanu, więc rosół stał się jeszcze bardziej pożywny i zastąpił nam cały obiad. Wykonanie dodatku nie zajęło mi dużo czasu, więc polecam spróbować.

Jak zrobić tortellini z mięsem?

Włosi pierożki z ciasta makaronowego podają zazwyczaj z sosami. Moim zdaniem jednak doskonale pasują one również do rosołu. Klarowny wywar – u mnie na bazie mięsa drobiowego i pręgi wołowej – wiele zyskał, gdy wylądowały w nim te smakowite kąski z soczystym mięsem wewnątrz. Musiałam tylko zagnieść ciasto jak na makaron, zamknąć w nich smakowity farsz i podgotować takie „sakiewki” już w zupie. Z pomocą dzieci poszło mi bardzo sprawnie.

Przepis: Tortellini z mięsem

Pyszne włoskie pierożki, które możesz podać do rosołu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
398 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz:

  • 200 g mielonej karkówki wieprzowej
  • 30 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka zimnej wody
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaNa czysty blat wysyp mąkę pszenną i uformuj w niej dołek. Wbij do niego jajka, wsyp sól i wlej oliwę z oliwek. Wymieszaj za pomocą widelca, zagarniając mąkę do środka. Gdy masa zgęstnieje, wyrabiaj ją dalej dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą, spłaszcz i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Wykonanie farszuMieloną karkówkę połącz ze startymi na tarce parmezanem oraz czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Gdy masa wyszła zbyt sucha, dodaj wodę.
  3. Formowanie tortelliniCiasto wyjmij z lodówki i podziel je na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego kwadraty o boku do 3 cm. Zamykaj w nich niewielkie porcje farszu w ten sposób, że najpierw składasz ciasto tak, aby utworzyć trójkąt z farszem w środku. Potem delikatnie zaginaj rogi do wewnątrz, uzyskując zgrabne pierożki.
  4. Gotowanie tortelliniUformowane włoskie pierożki wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 3 minuty. Na 100 g wyrobu potrzebne jest minimum 1,5 litra wody.

Jak podać rosół z tortellini?

Do aromatycznej zupy dodaję sporą ilość posiekanej natki pietruszki, która nadaje jej przyjemnej świeżości. Oprócz tego zawsze dorzucam pokrojoną w talarki ugotowaną marchewkę i solidną porcję świeżo zmielonego pieprzu. Część domowników lubi sobie jeszcze przyprawić rosół odrobiną sosu sojowego, ale to już nieobowiązkowy dodatek.

Inne warianty tortellini

W cieście makaronowym możesz zamknąć inne farsze. Tortellini z serem ricotta lub parmezanem czy ze szpinakiem są znakomite i podane z sosem pomidorowym lub grzybowym sprawdzą się jako sycący obiad wegetariański. Z rosołem smaczne będą jeszcze tortellini z grzybami. Użyj świeżych grzybów leśnych, pieczarek lub grzybów suszonych – każda wersja cię zachwyci. Mięso do włoskich pierożków możesz też doprawić ziołami np. tymiankiem, majerankiem lub oregano albo posiekaną natką pietruszki. Możesz też połączyć karkówkę wieprzową z wołową albo dodać nieco boczku.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...